Het verborgen leed van acne & hoe het natuurlijk op te lossen

5 maart 2024 - Wynke Haanstra

Niet in de spiegel durven kijken. Je eigen reflectie vermijden. Niet naar buiten willen. Je schamen op feestjes en verjaardagen die je niet kon afzeggen. Altijd tegen het licht in zitten. Niet onder spotlights en felle lampen plaatsnemen. Extra vroeg opstaan in de ochtend om alle rode vlekken en bultjes ‘weg te werken’. Met tranen in je ogen naar je werk omdat je je zo intens lelijk voelt maar niet weer thuis kunt blijven. De pijn van alle ontstekingen op je gezicht en lichaam. Trui aan en haar los in de gym om je rug en nek te bedekken. Die leuke date afzeggen. Niet voluit zoenen omdat je make up er dan af gaat. Niet blijven slapen. Geen vakantiefoto’s nemen. Duizenden euro’s spenderen aan crèmes en peelings.

Herkenbaar?

Inmiddels heb ik mijn acne er gelukkig onder gekregen maar bepaalde gewoontes zoals de donkerste plekken uitzoeken en tegen het licht in gaan zitten dat zit er na jaren zo ingeprogrammeerd dat ik dat nog steeds doe. 

Na lang aanrommelen met crème, gezichtsbehandelingen en voeding lukte het me vaak wel de acne tijdelijk verminderen maar het kwam elke keer weer erger terug. Ik ging voor mijn colitis ulcerosa volledig plantaardig eten en vermeed alles uit pakjes en potjes. Ik startte met het eten van onbewerkte voeding en maakte alles zelf from scratch. 

Ik leerde dat de oorzaak van acne de streptokokkenbacterie is en hoe die uiteindelijk vanuit je lever in je lymfesysteem terecht komt en acne veroorzaakt op de welbekende plekken: hals gezicht, rug, borst, billen en de liesstreek. Ik leerde hoe je met de juiste voedingsmiddelen en antivirale supplementen de hoeveelheid streptokokken in je lichaam beetje bij beetje kunt verminderen en uiteindelijk kunt uitroeien.

Hoe dat ging? Niet vanzelf en niet makkelijk maar ik wist dat het de enige blijvende en dus duurzame uitweg was. Ik zeg altijd tegen iedereen die ik coach: het gaat potentieel niet leuk zijn. Je moet er letterlijk doorheen om eruit te komen. Het is een proces waarin je je lichaam volledig detoxt. Hierdoor krijg je detoxverschijnselen en kan onder andere je acne tijdelijk erger worden. Dat gebeurde bij mij ook. Frustrerend, pijnlijk en op dat moment niet waarvoor je al die moeite doet maar ik hield vol, met resultaat! Een mooie gladde huid! 

Liefs,

Wynke